Fra at åbne ovndøren for tidlige i bageprocessen til at bruge for gamle ingredienser, der  er grunde nok til at en smuk kage kan blive til nedsunket skuffelse.

Alttilkager har identificeret nogle af de mest almindelige faldgruber, når det kommer til kagebagning, så du kan lave den perfekte kage næste gang.

  1. Du måler ikke dine ingredienser korrekt
    For meget mel eller sukker kan have en større negativ effekt på det færdige produkt end du tror. Følg de eksakte angivne mål fra opskriften og brug ikke billige analog vægte, som er svære at læse. Digitale vægte som vejer i 1g trin er din bedste ven når du bager. Vi anbefaler at du finder en god digital køkkenvægt, som du kan finde her: https://pricesurf.dk/koekkenvaegt/. Brug kalibrerede måleskeer i stedet for en bestiksske. Sidstnævnte er ikke en standard størrelse og kan varierer enormt meget i deres kapacitet.
  2. Du erstatter eller tilføjer ekstra ingredienser
    Medmindre du er en virkelig dygtig bager, så skal du ikke blive fristet til at tilføje eller udskifte ingredienser. Olie og smør er begge fedtstoffer, men de virker ikke på samme måde (olie gør kagen tættere og mere fugtig end smør). Du kan heller ikke erstatte dem gram for gram.
  3. Dit bagepulver er for gammelt
    For at tjekke om dette er korrekt, og at bagepulveret har mistet sin effekt kan du gøre følgende. Bland 1 tsk. I 5 tsk. Varme vand og se om det bobler straks. Hvis ikke, så skal du nok ud og købe noget nyt.
  4. Du følger ikke metoden korrekt
    Hvis en opskrift siger at du skal røre æg og sukker sammen i 5 minutter, eller du skal vente på at smøren afkøles, før det tilsættes en blanding, så er der en videnskabelig grund til at det er sådan du skal gøre. Hvis du vælger at gøre det anderledes, kan der derfor meget vel ske noget med din dej.
  5. Dine ingredienser er ikke ved stuetemperatur
    Smør der er for koldt vil ikke skumme ordentligt, og æg der kommer lige fra køleskabet, vil være sværere at håndtere når det slås ned i din blanding, hvilket kan resulterer i en fedtet kage, som ikke har en god højde. Planlæg derfor at få alt ud ved stuetemperatur i et par timer, før du begynder at bage.
  6. Du bruger den forkerte bageform
    Vi har formentlig alle prøvet noget lignende. Man finder den perfekte kageopskrift, men man har ikke den rigtige størrelse form. Formens størrelse påvirker bagetiden, og hvor tyk/tynd dejen bliver i sidste ende. Hvis den er for lille kan du kage brænde øverst eller flyde ud over kanten, mens den i værste fald stadig er rå i midten. Hvis du vælger en for stor form, kan kagen ende med at blive for tynd og få en meget tør bund.
  1. Din ovn har den forkerte temperatur
    Hvis ovnen er sat til på et for højt eller lavt antal grader, kan du opleve at tilberedningstiderne konsekvent er for korte eller for lange. Hvis du har en ventilatorovn, vil de fleste opskrifter give dig en lidt lavere temperatur at bage på, for at tage højde for at ovnen kan blive varmere. Hvis du har en gas eller konventionel ovn, så er kager bedst bagt på mellemhylden, da temperaturen på hver hyldeposition varierer. Få kendskab til din ovn og sørg for at bruge den korrekte temperatur.
  1. Du åbner ovnen for tidligt
    Nysgerrigheden dræbte kagen. Åbn døren for tidligt, og du risikerer at have en kage med en permanent nedsænket top. Det er en god ide at lade mindst ¾ af bagetiden gå, før du selv tænker på at åbne ovnen. Hvis du finder ud af at din kage ikke er bagt nok, skal du ikke holde døren åbnet hvert minut for at tjekke. Dette gør at ovnen mister varmen og forlænger tilberedningstiden for hver gang.
  1. Du er ikke hurtig nok
    Kager der ikke stiger korrekt eller har en overflade, som er dækket med små huller, skyldes ofte, at kagen ikke hurtigt kommer i ovnen. Det er en hyppig fejl, som sker fordi du har glemt at tænde ovnen før du startede, eller at du blev distraheret med noget andet under bagningen. Når hævningen i dejen er gået i gang og den begynder at boble op, skal du hurtigt udnytte denne kemiske reaktion, så ovnenes varme kan sætte luftboblerne på plads, inden det er for sent.
  2. Du bruger ikke en pålidelig opskrift
    Internettet er pakket til rammerne med opskrifter. Oddsene er at du meget vel kan komme til at vælge en opskrift fra et websted, som du aldrig har hørt om før, hvilket kan betyde at din kage kommer til at blive mislykket. Vælg derfor en opskrift fra en af de store etablerede sider, som du ved har styr på det.

Write A Comment